ОҚУШЫЛАРДЫҢ ДҰРЫС ТАМАҚТАНУЫ » Төле би атындағы №8 гимназия
Жамбыл облысы әкімдігінің білім басқармасы
Тараз қаласының білім бөлімі
«Төле би атындағы №8 гимназия»
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Гимназия директоры :
+7(7262) 45-33-51
Қабылдау бөлімі:
+7(7262) 45-58-01
Нашар көрушілер
нұсқасы
26
январь
2024

ОҚУШЫЛАРДЫҢ ДҰРЫС ТАМАҚТАНУЫ


ОҚУШЫЛАРДЫҢ ДҰРЫС ТАМАҚТАНУЫ

Мектеп жасындағы балаларға дәрумендер мен микроэлементтерге бай теңгерімді тамақтану қажет, бұл олардың денесінің дамуына және сау болуына көмектеседі.
Тұрақты тамақтану
Балаларға үнемі тамақтану және олардың арасында жеңіл тағамдар қажет. Бұл әсіресе бастауыш сынып оқушыларының дұрыс тамақтануы туралы сөз болғанда өте маңызды. Егер оның орнына бала жолда бір нәрсені «Ұстап алуға» дағдыланса, әрине, теңдестірілген тамақтану туралы айту мүмкін емес. Балалар күнін қоректік таңғы аспен бастағанда жақсы, мысалы, мектептегі таңертеңгі жүктемені жеңу үшін Жарма қосылған сүт. Содан кейін-бір тост, 1-2 жеміс немесе кекстің бір бөлігі оларға түскі асқа дейін сергек болу үшін қосымша қуат береді. Түскі астың өзін мүмкіндігінше әр түрлі етіп жасаған жөн.
Мектеп оқушыларының дұрыс тамақтануының негізгі ережелері ата-аналарға мыналарды ұсынады:
* Аптасына 1-2 рет балаға балық жеген жөн;
* Аптасына 1 рет-қызыл ет (сиыр еті сияқты);
* Аптасына 1-2 рет бала бұршақ дақылдарын немесе толтырылған көкөністер сияқты тағамдарды жеуі керек;
* қалған күндері балаға ақ ет (мысалы, тауық еті) немесе макароннан жасалған тағамдар берілуі мүмкін.
Мектеп оқушыларын дұрыс тамақтануды кешкі және демалыс күндерінде бүкіл отбасы дастархан басына жинайтын түскі ас арқылы үйретуге болатынын ескеріңіз.
Барлық азық-түлік топтарындағы өнімдер
Жемістер мен көкөністер.
Салауатты, дұрыс тамақтану үшін оқушыларға күн сайын 5 порция түрлі жемістер мен көкөністер беру керек.
Бір порция деп санауға болады:
* 1 орташа жеміс – мысалы, банан, алма, апельсин;
* 2 кішкентай жеміс (қара өрік сияқты), 10-15 жүзім, шие, жидектер;
  • 1 кішкене жаңа піскен көкөніс салаты;
* 3 ас қасық пісірілген көкөністер – жасыл бұршақ сияқты;
* 3 ас қасық пісірілген бұршақ дақылдары – бұршақ сияқты (егер бала көбірек жесе, ол әлі де бір порция ретінде есептеледі);
* 1 ас қасық құрғақ жемістер – мейіз немесе кептірілген өрік сияқты;
  • 1 кішкене стакан табиғи шырын (егер бала көп ішсе, ол әлі де бір порция ретінде есептеледі).
Сүт және сүт өнімдері.
Балаларға күніне кем дегенде 3 порция сүт беріңіз. Бұл 1 пакет йогурт, 1 кесе сүт немесе сіріңке қорабының көлеміндей 1 дана ірімшік болуы мүмкін. Бұл әсіресе бастауыш сынып оқушыларының дұрыс тамақтануы үшін өте маңызды. Майлылығы төмен сүт өнімдері әдетте кальцийдің бірдей мөлшерін және қалыпты майлылық өнімдерінде кездесетін дәрумендердің бірдей тізімін қамтиды. Алайда, балаларға толығымен майсыз сүт өнімдерін тұтыну қажет емес.
Ет, балық және оларға балама өнімдер.
Ет (әсіресе қызыл) және балық Темірдің ең жақсы көзі болып табылады. Дегенмен, бұршақ дақылдары (жасымық, бұршақ), жасыл жапырақты көкөністер және байытылған дәнді дақылдар да оқушының денесіне жеткілікті темір бере алады.
Сардина, анчоус, скумбрия, лосось сияқты майлы балықтар -3 май қышқылына өте бай. Бұл қышқылдар баланың жүйке, иммундық және жүрек-тамыр жүйелерінің дұрыс жұмыс істеуі үшін қажет. Мектеп оқушыларының ғана емес, жалпы балалардың да дұрыс тамақтану ережелері балаларға аптасына 2 порция майлы балық жеу керек екенін айтады. Дегенмен, балаңызға қылыш балықтарын беруден аулақ болыңыз, өйткені оның құрамында сынап көп.
Майлы немесе қантты тағамдар.
Майлылығы жоғары немесе құрамында қант көп тағамдар-торттар, печенье, шоколадты вафли, қытырлақ картоп – мектеп оқушыларына көп қуат береді, бірақ олардың құрамында дәрумендер жоқ. Балаларға аз мөлшерде тәттілерді негізгі, пайдалы және пайдалы тағамның орнына емес, теңдестірілген тамақтанудың құрамдас бөлігі ретінде ғана тұтынуға болады.